
اسکنر چیست؟ چرا باید اسکنر خریداری کنیم؟
>اسکنر، پویشگر یا اسکنر اسناد هر سه به یک دستگاه اشاره دارند. دستگاهی که از گذشته تا به امروز چه از نظر تکنولوژی و چه از نظر ظاهر تغییراتی زیادی متحمل شده است. در اوایل کمتر کسی اسکنر داشت. دستگاه گرانی و با کاربرد محدودی بود تا اینکه کامپیوتر گسترش پیدا کرد و کمکم نیاز به این دستگاه حس شد.
استفاده از اسکنر کارها را به حدی راحت کرده است که دیگر واقعاً کمتر کسی به نبودن آن فکر میکند. در واقع نمیتوان به آن فکر کرد؛ برای اینکه یک دستگاه الزامی برای استفاده در بسیاری از سازمانها و ارگان شده است.
مسئله اصلی یا بهتر بگوییم چالش زمانی است که شما قصد خرید اسکنر را داشته باشید. بسیاری هنوز تفکر قدیمی و اولیهای از این دستگاه دارند؛ اینکه فقط خروجی عکس میدهد. البته هنوز هم کارکرد اولیه آن همان است؛ اما به قدری تکنولوژی و امکانات به آن اضافه شده است که گاهی اسکنر را میتوان دستگاهی فراتر از یک ورودی نامید.
قبل از خرید باید اصول و نکات را بدانید. مواردی که به شما در هنگام خرید اسکنر کمک زیادی خواهد کرد.
اسکنر چیست؟
اسکنر یک دستگاه الکترونیکی است که عکس را در خود ثبت کرده و فایل خروجی را به انواع فرمت دیجیتالی مورد دلخواه تبدیل میکند. سپس این فرمت خروجی میتواند در برنامههای کاربردی مورد استفاده قرار بگیرد. در حقیقت یک دستگاه ورودی به حساب میآید که فایل ورودی شما را که بیشتر یک کاغذ از نوشته یا عکس بوده دریافت کرده و بعد آن را به فرمت دلخواه تبدیل کند.
انواع پویشگر
مهمترین سؤال و چالش افراد برای خرید اسکنر شناختن انواع آن است. اینکه کدام نوع را خریداری کرد، به عوامل متعددی بستگی دارد. به هرحال قبل از هر چیزی باید بدانیم که این دستگاه در قدم اول بر چه اساسی تقسیمبندی میشوند.
اسکنر صفحه تخت
پرکاربردترین و متداولترین نوع موجود در بازار هستند. در حقیقت این نوع دستگاه در بیشتر خانه و شرکتها مورد استفاده قرار میگیرد. کارکرد بسیار ساده داشته و نمونههای جدیدتر هم کیفیت بسیار بالایی دارند. از این دستگاه فقط برای اسکن و ضبط تصاویر و متنها استفاده میشود. برای کاغذهایی که دارای برآمدگی یا شیءها خیلی مناسب نیست؛ برای اینکه قادر به اسکن تمامی بخشها نبوده و مکانهایی که با شیشه فاصله دارند، تصویرشان ثبت نمیشود. البته این برای دستگاههایی که در آنها باز و بسته میشود؛ نه آنهایی که شما کاغذ را داخل گذاشته تا کشیده شود.
این دستگاه کاربرد بسیار زیادی در منزلها، شرکتها و دفترهای فنی دارد. اسکن کاغذ و متن بیشتر از هر نوع سند دیگری انجام میشود که این دستگاه قادر به انجام باکیفیت آن هستند. در واقع هر نوع سند ساده را به راحتی اسکن و تصویر آن را میتواند بر اساس فرم دلخواه شما با نرمافزار موجود نصب شده آن تبدیل کند.
اسکنرهای تخت خود به نوع خانگی و حرفهای تقسیم میشوند. در نوع خانگی از قطعات سادهتری استفاده شده و از این رو کیفیت معمولیتری دارند؛ اما در نوع حرفهای که در دفترهای فنی استفاده میشود، هم امکانات خروجی بیشتری وجود دارد و هم اینکه کیفیت بالاتری شاهد هستیم. نکته دیگر در نوع حرفهای میتوان اسکن انواع کاغذ با اندازههای مختلف را در نظر گرفت.
در این اسکنر میتوان از یک لامپ زنون و فلوئورسنت استفاده میشود. همچنین دو تا سه آینه قرار دارد که به صورت مقعر بوده و تصاویر را منعکس میکنند. سپس با استفاده از یک لنز نوری تفکیک رنگ و دیگر قطعات عملیات اسکن انجام میشود. بیشتر اسکنرهای تخت دارای کارایی مشابهی هستند که اختلاف جزئی دارند؛ صفحه شیشهای، هد اسکن و روکش از دستگاههای مشترک همه اسکنرها هستند. عملیات اسکن بعد از قرار دادن سند روی صفحه و زدن دکمه استارت شروع میشود. البته در بعضی از دستگاهها این کار به صورت خودکار یا از طریق خود نرمافزار انجام میشود.
حداقل دقت اسکن نباید کمتر از 300 dpi باشد. نرمافزارهای متنوع زیادی برای این دستگاهها وجود دارد. البته مدلهای مختلف دارای نرمافزارهای مخصوصی هستند که فایل نصبی آن را میتوان از اینترنت دانلود کرد.
اسکنر استوانهای
این اسکنر کاربرد حرفهایتر در دفترها و شرکتهای فنی و طراحی دارد. تکنولوژی به کار رفته در این اسکنرها Photo Multiplier Tube یا به اختصار PMT است. در این حالت سند مورد نظر روی یک شیشه استوانهای شکل پیچیده میشود. سپس با استفاده از نوری ساطع شده که هر شعاع آن از یک فیلتر رنگی عبور کرده، عملیات اسکن انجام میشود. به این اسکنرها Drum هم میگویند.
اسکنر دستی
اسکنر دستی یا قابل حمل همانند نوع تخت است؛ با این تفاوت که میتوان با حرکت دست آنها روی سند جابهجا کرد تا عملیات اسکن انجام شود. این دستگاه برای دانشجویان یا محققان یا طراحان گرافیک و ساختمانی خیلی مناسب است. در خیلی از مواقع سند شما خیلی بزرگ است یا به دلیل داشتن منگنه امکان جابهجایی آنها وجود ندارد؛ از این رو بهترین راه استفاده از اسکنر دستی است.
این دستگاه به صورت میلهای است که تغذیه آن با استفاده از یک باتری انجام میشود. از این رو دیگر نیازی به برق نیست. برای افرادی که در مناطق دور از برق یا زیرزمین و روستاها هستند، اسکنر دستی بسیار مناسب است. همچنین یک صفحه کوچک روی آن وجود دارد که مشاهده حالتهای مختلف اسکن، میزان حافظه و باتری را نشان میدهد. درون این دستگاه یک میکرو اس دی قرار میگیرد که هر سند را ذخیره کرده و شما میتوانید بعد از هر بار استفاده حافظه را درون کامپیوتر قرار داده و تمامی فایلها را بعد از تبدیل به فرمت خاص، ذخیره کنید.
اسکنر شیت فد
این اسکنر تقریباً شبیه به نوع تخت است. البته دو تا تفاوت دارد. در این دستگاه پویشگر، سند حالا عکس یا متن جابهجا میشود. در حقیقت سند از یک طرف وارد شده و با هر بار جابهجایی هر قسمت آن اسکن میشود. البته باید گفت که به دلیل همین مسئله کیفیتی برابر با دستگاه نوع تخت ندارد.
چگونگی اتصال اسکنرها
شیوهای که برای اتصال اسکنرها به کامپیوتر استفاده میشود، با استفاده از کابل یو اس بی است. سپس از طریق نرمافزار واسط امکان دریافت و ذخیره عکس و در نهایت ویرایش با دیگر نرمافزارها از جمله فتوشاپ وجود خواهد داشت.
البته از نظر فناوری اتصال به چهار گروه تقسیم میشود. این فناوری شامل اتصال موازی که کندترین روش اتصال یعنی 70 کیلوبایت بر ثانیه را دارد. ازآنجاکه کارت حافظهای برای آن استفاده نمیشود، از نظر قیمت بسیار به صرفه است.
دیگر تکنولوژی استفاده از کارت واسط است. دیگر تکنولوژی گذرگاههای سری و موازی است. این فناوری سرعت بالاتری نسبت به کارت دارد. یکی از با سرعتترین فناوری، استفاده از گذرگاه سریال فایروایر است که سرعت انتقال داده آن تا 800 مگابایت در ثانیه میرود.
آیا اسکنر دستگاه ورودی است؟
بسیاری هنوز در تعیین ورودی یا خروجی بودن اسکنر سردرگم میشوند. اسکنر یک دستگاه دیجیتال ساز و ورودی به حساب میآید؛ در حوزه کامپیوتر دستگاهی که دادهها را از بیرون دریافت کرده و وارد حافظه کامپیوتر میکند. در حقیقت اسکنر فقط قادر است که اطلاعات را دریافت و با استفاده از آن وارد کامپیوتر کند. هیچ خروجی مانند پرینتر برای آن وجود ندارد. پس به امید دریافت خروجی آن را خریداری نکنید.
آیا اسکنر نرمافزار خاصی دارد؟
بله. تمامی اسکنرهایی که شما خریداری میکنید، در کارتن دارای سی دی برای نصب نرمافزار مخصوص خود هستند. اصولاً هم بهتر است که از خود نرمافزار اصلی استفاده کنید. اگر هم دسترسی ندارید، میتوانید آن را از اینترنت دانلود کنید. البته نرمافزارهای دیگری هم وجود دارد که قوی بوده و با هر دستگاه اسکنری همخوانی دارند؛ اما نمیتوان صددرصد این مسئله را تائید کرد.
اسکنر چگونه کار میکند؟
اسکنرها چهار نوع دارند. هرکدام دارای شیوه خاصی در کار کردن بوده؛ اما اصولی که در همه آنها مورد استفاده قرار میگیرد، یکسان است. در تمامی اسکنرها با تابش نور خورشید به شیء یا سند و منعکس کردن آن، عملیات اسکن انجام میشود. در بیشتر اسکنرها، محیط اسکن یک مدار یکپارچه سنجش نوری و الکترونیکی است که CCD نامیده میشود. این باعث میشود تا عکسهای ضبط شده به صورت آرایهای قرار گرفته و سپس پردازش میشوند.
CCD رایجترین فناوری مورد استفاده برای پردازش عکس است. دو فناوری دیگر CIS و PMT که هر دو جدید هستند. فناوری PMT میتواند عکسهای باکیفیتتری تولید کند و از این رو در کتابخانهها مورد استفاده قرار میگیرد. دیگر تکنولوژی CMOS است که در دوربینهای دیجیتال دستی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربردهای اسکنر
بسیاری اسکنر را خریداری میکنند؛ اما نمیدانند که برای چه هدفی آن را تهیه کردهاند. این دستگاه مناسب استفاده برای کسانی است که در طول روز یا هفته باید چندین متن یا عکس را اسکن کرده و آن را برای ذخیره به کامپیوتر ارسال میکند.
اگر شما
- صاحب کسبوکاری هستید که باید فاکتورها یا سندهای خود برای ذخیره کنید؛
- وکیل یا پزشک (هر شغل دیگری) که باید مدارک مهم را اسکن کنید؛
- دفتر فنی و طراحی دارید که مشتریان زیادی اسکن و کارهای گرافیکی مراجعه میکنند.
این گروه از شغلها بیشترین افرادی هستند که باید اسکنر خریداری کنند. در واقع کاربرد اسکنر بیشتر برای عکسبرداری و ثبت انواع سند و ذخیره آنها در کامپیوتر است.
ویژگیهای یک اسکنر خوب
به عنوان نکته آخر اینکه یک اسکنر خوب باید چندین ویژگی داشته باشد. در واقع بعد از تعیین نیاز خود و اینکه حالا آیا این دستگاه مطابق با خواسته شما است یا خیر، باید به سراغ ویژگیهای آن بروید. از این رو ویژگیهایی که میتوان برای یک اسکنر تعریف کرد، شامل:
- به خوبی بتواند از سندهای شما عکسهای باکیفیتی ثبت و ذخیره کند؛
- خروجیهای متنوعی به شما بدهد. نمونههای قدیمی فقط چندین حالت محدود داشتند که با پیشرفت تکنولوژی و به روزرسانی نرمافزارها دیگر این محدودیت برداشته شده است. به هر حال این مسئله نسبت به مدلها متفاوت است.
- سرعت بسیار بالایی در اسکن و ارسال تصویر داشته باشد.
- قطعات داخلی آن کیفیت بالایی داشته باشند. مسلماً کیفیت خروجی بر اساس قطعات تعیین میشود. برندهای متنوع زیادی وجود دارد که شما با کمی تحقیق میتوانید بهترین و باکیفیتترین مدل را انتخاب کنید.
- هزینه مناسب داشته باشد. اسکنرها حداقل و حداکثر قیمتی دارند. مسلماً کمتر از حداقل بودن میتوان نشان از کیفیت پایین در قطعات یا خروجی باشد و قیمت بالا هم میتواند ناشی از نام برند باشد.
منابع:
techopedia
techopedia