
انواع دستگاه تب سنج که باید بشناسید
>شناخت انواع تب سنج را میتوان به دو حوزه زمانی تقسیم کرد؛ قبل از کرونا و بعد از کرونا. تا قبل از کرونا، مهمترین و بیشترین نوع تب سنج در ذهن مردم همان نوع جیوهای بود که زیر لب یا بغل قرار میگرفت؛ اما بعد از شیوع کرونا، دیدها نسبت به انواع تب سنج تغییر پیدا کرد. دستگاههای جدیدی که روی پیشانی برای چند ثانیه قرار میگرفت و تب بدن فرد را نشان میداد.
در خصوص اینکه تب سنج چیست و چه نکاتی باید در هنگام خرید آن رعایت کرد، در مقاله راهنمای خرید تب سنج بهطور کامل توضیح دادهایم. حالا در این مقاله قصد داریم تا به بررسی و معرفی انواع تب سنج بپردازیم. هرچند در آن مقاله معرفی کردهایم؛ اما در اینجا کمی بیشتر آنها را برای شما باز خواهیم کرد.
در خصوص اینکه تب سنج چیست و چه نکاتی باید در هنگام خرید آن رعایت کرد، در مقاله راهنمای خرید تب سنج بهطور کامل توضیح دادهایم. حالا در این مقاله قصد داریم تا به بررسی و معرفی انواع تب سنج بپردازیم. هرچند در آن مقاله معرفی کردهایم؛ اما در اینجا کمی بیشتر آنها را برای شما باز خواهیم کرد.
معرفی انواع تب سنج
تب سنج جیوهای
ساختار تب سنج جیوهای خیلی ساده و مشخص است. در این نوع یک لولهای وجود دارد که از جیوه پر شده و مقیاس اندازهگیری استاندارد روی آن کاملاً مشخص است. با تغییر دما، جیوه درون لوله منبسط یا منقبض شده و بالا و پایین میرود. با اینکه این نوع دقیقترین وسیله برای اندازهگیری دمای بدن است؛ اما به دلیل اینکه جیوه یک ماده سمی است، از این رو استفاده از آن در کشورهای اروپایی ممنوع شده است. هرچند در ایران استفاده میشود. برای اندازهگیری دمای بدن، این نوع تب سنج زیر زبان یا بغل قرار میگیرد.

تب سنج جیوهای غیر از کاربردهای پزشکی و خانگی، در صنعت هم استفاده میشود؛ اما در اینجا ما بیشتر در خصوص نوع خانگی آن صحبت خواهیم کرد. تب سنج جیوهای دارای یک لوله باریک به اندازه نی است که داخل آن مایع جیوه قرار میگیرد. این نوع برای اندازهگیری دمای بدن در مراکز درمانی، خانگی و مدارس استفاده میشود. تب سنج جیوهای خود دارای دو نوع مقعدی با حدود 0.61 گرم و پایهای با 25.2 گرم جیوه است. در خصوص استفاده هم قبل از مصرف باید آن را خوب تکان داده تا سطح جیوه به مقدار 35.5 درجه برسد.
متأسفانه بعضی تب سنج ها به اسم جیوهای فروختهای میشوند؛ اما باید گفت که به هیچ وجه اینها جیوهای نیستند. دستگاهی که درون لوله آن، فنر به کار رفته یا رنگ آن شبیه به جیوه نیست، نمیتوان تب سنج جیوهای به حساب آورد. اگر ماده درون نقرهای رنگ باشد، ممکن است که جیوه یا ماده سمی شبیه به جیوه باشد.
همانطور که در بالا هم نوشتیم، این نوع فقط برای کاربریهای پزشکی و خانگی نیست؛ بلکه میتوان در حوزههای آزمایشهای شیمیایی، حمامهای آب و اسید، بانک خون، دستگاههای جوجه کشی، نیروگاهها، مخازن شیمیایی، دیگهای بخار، تجهیزات سرمایشی و گرمایشی، کارخانههای کنسروسازی، کارخانههای فعال در حوزه لبنیات و کشتی سازی استفاده کرد.
تب سنج دیجیتالی
تب سنج دیجیتالی دقیقترین و سریعترین ابزار اندازهگیری دمای بدن فرد است. این تب سنج همانند نوع جیوهای بوده؛ اما به جای جیوه، دما را با عدد نشان میدهد. از این نوع میتوان به سه روش استفاده کرد:

زیر زبانی: در این روش تب سنج زیر زبان قرار میگیرد. استفاده از این روش برای بزرگسالان و کودکان بالای 4 سال توصیه میشود که میتوانند این دستگاه را تا 15 دقیقه زیر زبان خود نگه دارند.
مقعدی: این نوع درون مقعد قرار میگیرد. استفاده از روش مقعدی دقیقترین نوع اندازهگیری را نشان میدهد. این روش برای کودکان تا سه سال توصیه میشود.
زیر بغل: در این روش، تب سنج زیر بغل قرار میگیرد. با اینکه گرفتن دمای بدن از طریق زیر بغل همانند دو روش بالا دقیق نیست؛ اما میتواند سریعترین مقدار تب را به شما نشان دهد.
چند نکته مهم که باید برای استفاده از تب سنج دیجیتالی در نظر داشته باشید:
- برای استفاده زیرزبانی سر آن را همیشه درون الکل نگه دارید. فقط لازم است که قبل از استفاده حتماً آن را با آب سرد بشویید تا الکل آن از بین برود.
- برای استفاده درون مقعدی چه قبل و چه بعد از استفاده آن را با آب گرم و صابون به خوبی تمیز کنید. برای اینکه بچه اذیت نشود، میتوانید سر آن را کمی با وازلین نرم کنید. البته باید کودک را به پشت و روی پای خود قرار دهید. همچنین بهتر است که پاهای او به درون شکمش خم شود. فقط مراقب باشید که ممکن است کودک بعد از خروج تب سنج، مدفوع کند. تب سنج را باید تا حدی داخل کنید که به روده راست برسد. البته بهتر است که کودک را در این حالت مجبور نکنید.
- برای استفاده زیر بغل، بهتر است که حتماً آن قسمت را بهطور کامل تمیز کنید.
- بهتر است که 5 دقیقه قبل از گرفتن دمای بدن، نه چیزی بخورید و نه چیزی بنوشید.
- برای استفاده زیر زبانی، حتماً باید دقیقاً سر آن زیر زبان قرار بگیرد.
- بعضی مدلها دارای بوقی هستند که بعد از خوانده شدن آخرین مقدار، صدای بوق را منتشر میکنند.
تب سنج داخل گوش
این نوع تب سنج از یک اشعه مادون قرمز برای اندازهگیری دمای بدن استفاده میکند. این نوع میتواند دقیقترین مقدار دمای بدن را نشان دهد؛ اما باید دقت داشته باشید که به هیچ وجه داخل گوش شما نباید کثیف باشد. در این مدل در سر تب سنج آستری قرار میگیرد که میتوان در هر بار استفاده عوض کرد. از این رو همیشه دستگاه شما تمیز خواهد بود.
- دمای اندازهگیری شده در هر بخش متفاوت است. به عبارتی دیگر در هرکدام معیار متفاوتی وجود دارد. اگر دمای اندازهگیری شده داخل گوش بیشتر از 37.3 باشد، نشان دهنده تب بدن است.

- برای اینکه بتوانید اندازهگیری دقیقتر و خاطرجمعتری از این نوع تب سنج به دست بیاورید، بهتر است که سه بار در بازههای زمانی متفاوت دمای بدن را اندازه بگیرید.
- حتماً قبل از استفاده داخل گوش خود را تمیز کنید. کثیف بودن گوش مانع از اندازهگیری دقیق دمای بدن میشود. البته اگر داخل گوشتان خیلی کثیف است، دمای اندازهگیری شده دقیق نخواهد بود.
- به دلیل اشعه مادون قرمز، بهتر است که برای کودکان و بزرگسالان بالای 60 سال، استفاده نشود.
تب سنج پیشانی
تب سنج پیشانی در روزهای کرونایی زیاد دیده است. همان نوعی که این روزها در ورودی ساختمانها برای گرفتن دمای دقیق بدن اندازهگیری میشود. این نوع به دماسنج شریان گیجگاهی معروف است. در حقیقت با استفاده از اشعه مادون قرمز، شریان گیجگاهی روی پیشانی را رصد میکند. این نوع را میتوان برای هر گروه سنی استفاده کرد. فقط کافی است که روی پیشانی گرفته تا خیلی سریع و در لحظه دمای بدن را نشان دهد. البته برای کودکان، بهترین نوع همان مقعدی است که بتوان دمای بدنشان را سریع اندازهگیری کرد.

تب سنج پیشانی دو مزیت اصلی نسبت به بقیه دارد. اول از همه اینکه استفاده خیلی آسانی دارد. فقط کافی است که جلوی پیشانی قرار بگیرد. البته بهتر است که قبل از استفاده حتماً دستورالعملهای مرتبط را بخوانید. دوم اینکه در سریعترین زمان ممکن مقدار دمای بدن را نشان میدهد؛ اما خب معایبی هم دارد. اول از همه اینکه بهای بالایی برای خرید آن باید پرداخت. بعد اینکه احتمال متفاوت خواندن آن وجود دارد؛ یعنی باید دو یا سه بار بهطور دقیق اندازه گرفت. البته همه دماسنجها احتمال خطا دارند. سوم اینکه به گرما خیلی حساس است. برای همین بهتر است که در محیطهای با دمای زیاد استفاده نشود.
این 4 نوع در حال حاضر بیشترین انواع تب سنج هستند که در کشور برای اندازهگیری دمای بدن استفاده میشوند. حداقل بهتر است که یک نمونه خیلی ساده یعنی جیوهای را در خانه خود داشته باشید.